Suceava devine, timp de trei zile, epicentrul muzicii clasice românești și internaționale, prin cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu”, desfășurat între 18 și 20 iunie 2025. Organizat de Consiliul Județean Suceava, evenimentul celebrează moștenirea culturală a compozitorului bucovinean și aduce în fața publicului recitaluri simfonice și de muzică de cameră în locații simbolice ale orașului: Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Biserica Romano-Catolică „Sf. Ioan Nepomuk” și Casa de Cultură a Sindicatelor.



Deschiderea oficială – o seară a tinereții și rafinamentului
Festivalul debutează miercuri, 18 iunie, de la ora 18:00, pe scena Teatrului „Matei Vișniec”. Orchestra de Cameră „Sonos Alumni” a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași va da startul evenimentului, acompaniată de ansamblurile „Duo Montag”, „Trio Alma Libera” și „Trio Capriccio”. Se anunță o seară vibrantă, în care eleganța interpretării va întâlni entuziasmul tinerei generații de muzicieni.
Joi – armonii sacre și capodopere clasice
Pe 19 iunie, la ora 19:30, în ambianța acustică aparte a Bisericii „Sf. Ioan Nepomuk”, publicul se va putea bucura de un recital al Ansamblului Cameral „Promusica Academica” din Iași. În program: compoziții semnate de Bach, Strauss, Rossini și Gershwin – o selecție care promite un dialog sonor între epoci, stiluri și emoții.
Vineri – apogeul festivalului: Concertul de Gală
Vineri, 20 iunie, ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, se va desfășura Concertul de Gală, momentul culminant al festivalului. Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, dirijată de maestrul Ovidiu Balan, va susține un program de excepție. Pe scenă va urca și invitatul special al ediției – violonistul Remus Azoiței, care va interpreta pe o vioară Niccolò Gagliano din 1753, o piesă de colecție a Royal Academy of Music din Londra. În repertoriu: „Dansuri polovțiene” de Borodin, „Introducere și Rondo Capriccioso” de Saint-Saëns, „Balada pentru vioară și orchestră” de Ciprian Porumbescu și „Rapsodia I” de George Enescu – o demonstrație de virtuozitate și sensibilitate artistică.
Competiția tinerelor talente
Festivalul include și o competiție de muzică de cameră, la care participă șase ansambluri – triouri, cvartete, cvintete și sextete. Juriul este format din nume de marcă ale scenei academice și muzicale, avându-l în frunte pe Remus Azoiței, profesor la Royal Academy of Music, alături de Verona Maier, prorector UNMB, și alți muzicieni și pedagogi reputați. Gala laureaților va avea loc în ultima seară, în cadrul Concertului de Gală.
Intrarea este gratuită
Accesul publicului este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile. Sucevenii sunt invitați să trăiască o experiență culturală de excepție, într-un eveniment care îmbină rafinamentul muzicii clasice cu onoarea adusă unui simbol național – Ciprian Porumbescu.