Header

Șpăgi de până la 15.000 de euro pentru angajări la Spitalul Municipal Rădăuți: Ancheta DNA aduce la audieri conducerea spitalului

Anchetă DNA la Spitalul Municipal Rădăuți: Șpăgi între 5.000 și 15.000 de euro pentru posturi de brancardier, infirmier și asistent

O amplă anchetă desfășurată de DNA Suceava scoate la lumină un scandal de corupție la Spitalul Municipal Rădăuți, unde angajările pentru posturile de brancardier, infirmier și asistent medical ar fi fost tranzacționate pe sume între 5.000 și 15.000 de euro. Miercuri, mai multe persoane din conducerea spitalului au fost aduse la sediul DNA Suceava pentru audieri, iar unele au primit mandate de reținere preventivă pentru 24 de ore.

Printre cei reținuți se numără Flaviu Sima, fostul manager al Spitalului Municipal Rădăuți. Alți angajați aduși la audieri sunt doctorul Liviu Dubei, actualul director medical, Oana Savu, angajată la Resurse Umane, și Domnica Maxim, moașă. De asemenea, Maria Ecaterina Cârdei, director de îngrijiri medicale, și Vlad Vasile Luța, asistent la primiri urgențe, au fost și ei audiați de procurorii DNA. Surse din anchetă indică și implicarea unui director de firmă de transport, care a devenit martor în acest dosar.

Pentru documentarea cazului, procurorii DNA Suceava au realizat 108 percheziții la diverse locații, vizând trei instituții publice, două sedii de firme private și 82 de domicilii ale persoanelor implicate. Printre instituțiile publice vizate se numără IPJ Suceava, Spitalul Municipal Rădăuți și Colegiul Tehnic Rădăuți. La IPJ Suceava, investigația DNA urmărește activitatea unui polițist din Milișăuți suspectat de luare de mită de la șoferi fără permis sau sub influența alcoolului. La Colegiul Tehnic Rădăuți, ancheta se concentrează pe presupuse șpăgi oferite pentru angajări.

Dr. Alina Cigoli, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Rădăuți și medic specialist în medicină de urgență, a declarat că echipele Jandarmeriei, DNA și DGA au efectuat percheziții la spital, în cabinetele de consultații, vestiare, cabinete private și la domiciliile persoanelor vizate. „Activitatea medicală a continuat în limite normale, deși au existat întârzieri la compartimentul de internări de zi, unde o persoană a fost ridicată pentru percheziții la domiciliu,” a precizat Dr. Cigoli. Ea a adăugat că, deocamdată, spitalul nu are alte informații și că toată atenția este îndreptată spre concluziile anchetei.

Ancheta desfășurată de DNA vizează perioada 2023-2024, scoțând la iveală un posibil sistem de corupție bine organizat, prin care funcțiile din cadrul spitalului și al altor instituții se tranzacționau în schimbul unor sume considerabile. Procurorii continuă investigațiile pentru a stabili amploarea rețelei și a identifica toate persoanele implicate.